• Op werkdagen voor 15:00 besteld? Morgen geleverd*

  • Vanaf €125,- gratis verzending!

  • Klantenservice: 085 0862926

Ontdek

Rum

Rum is een gedistilleerde drank gemaakt van suikerriet. Dit kan zijn van versgeperst suikerriet sap of van molasse, zolang de basis maar suikerriet is. Rum wordt veel gebruikt in mixdrankjes en cocktails, maar wordt steeds vaker ook als ‘sipper’ (drank om puur te drinken) gedronken.

Bekijk onze rum

Rum

VERSCHILLEN IN RUM:

Het is goed om te weten dat er allerlei verschillende soorten rum zijn te onderscheiden. het is tenslotte niet zomaar een glas wat je inschenkt. Je hebt goedkope rum, maar er zijn ook duurdere rum merken. Zoals je hieronder zult lezen, zit het verschil in de aandacht die er naar het product gaat.

Witte Rum:

Zoals de naam al aangeeft, helder, lichter van kleur, vaak zijn dat gelagerde rums die worden gefilterd, maar soms wordt witte rum direct na distillatie gebotteld zo bijvoorbeeld Bacardi Carta Blanca.

Donkere Rum:

Iets complexer dan de witte rum, dit komt door de lagering op eikenhouten vaten. Je kunt deze rums puur drinken of in een lekkere cocktail zoals de Mojito of een Dark ’n Stormy.

Oude Rum:

Voor een langere periode gelagerd op (vaak bourbon) eikenhouten vaten. Complexere smaakprofielen, langere finishes. Meer smaaktonen. Rum voor de liefhebber.

Overproof Rum:

Verwijst naar rum met een hoger alcoholpercentage (60% en hoger).

Spiced Rum:

Een rum die op smaak wordt gebracht met kruiden of specerijen.

Rhum Agricole:

Rum gemaakt van suikerrietsap in plaats van molasse. Deze rum komt vaak uit Martinique en heeft een wat plantaardigere smaak. Zit ook verbonden aan meer regels dan andere rums.

Hoe wordt rum gemaakt?

De basis van rum is suikerriet. Nadat de suikerriet is geoogst, wordt deze geperst. Door fermentatie ontstaat alcohol, welke door destillatie in percentage stijgt. Dit kan tussen de 65 en 95% zijn.

Na distillatie wordt de rum op eikenhouten vaten gelegd. Dit wordt gedaan om de aroma’s van het vat, in de drank te krijgen. Sommige rums liggen wel 25 jaar op een vat! Sommige rums worden maar heel kort gelagerd. Vaak worden ex-bourbon vaten gebruikt om de rum te laten rijpen.

Sommige blenders kiezen ervoor om een rum te finishen op bijvoorbeeld een sherry of cognac vat, zoals Plantation of Ron Zacapa. Die vrijheid hebben ze. Als de Master Blender vindt dat hij de beste smaak heeft gevonden, wordt de rum gebotteld en kan het verscheept worden over de hele wereld!

Populaire Rum

{{ message }}