• Gratis verzending vanaf €125,-

  • Op werkdagen voor 15:00 besteld? Volgende werkdag geleverd*

  • Klantenservice 085 0862926

Cognac

Ontdek

Er zijn veel soorten brandewijn, maar er is slechts één Cognac. Al meer dan 300 jaar produceren de mensen in de Cognac-regio in Frankrijk sterke dranken die bekend staan om hun finesse en complexiteit. Elke fles in ons assortiment vertegenwoordigt een samenwerking tussen de wijnbouwers die de wijngaarden van de regio verzorgen, de distilleerders die hun wijn transformeren in eau-de-vie, en de meester-blenders die deze vormgeven tot het uiteindelijke product.

Bekijk onze Cognac & co.

Ontdek
Cognac & co. speciaal voor jou

WAAR KOMT COGNAC VANDAAN?

Cognac's oorsprong ligt in Frankrijk, waar het al meer dan 1000 jaar wordt geproduceerd, hoewel er geen definitief bewijs is wie het destilleren als eerste commercieel toepaste, Rusland of Polen. Commerciële distillatie bloeide echter op in de 15e en 16e eeuw, zowel in Rusland als Polen. Vroegere Cognacs werden in potten gedistilleerd en vaak gearomatiseerd met kruiden en specerijen om hun minder aangename onzuiverheden te maskeren.

De productie van Cognac

De Appellation d'Origine Contrôlée, opgericht in 1909, wijst acht druivensoorten aan voor de productie van Cognac. Een van deze, Ugni Blanc, beslaat 98% van de wijnstokken in de regio, maar elk van deze soorten is in staat om de soort witte wijn met een laag alcoholpercentage en hoge zuurgraad te produceren die nodig is voor goede eau-de-vie.

Ugni Blanc

Bijna alle moderne Cognac wordt gemaakt van deze relatief sterke, mediterrane druif, bekend als Trebbiano in zijn geboorteland Italië. In het relatief gematigde klimaat van Zuidwest-Frankrijk rijpt het langzaam, waarbij het zijn essentiële frisheid en zuurgraad behoudt.

Folle Blance

De oorspronkelijke Cognac-druif, Folle Blanche, bedekte de wijngaarden van Charente voordat de phylloxera-plaag in de 19e eeuw de wijnstokken in heel Frankrijk verwoestte. Tegenwoordig is het niet zo gebruikelijk, maar sommige producenten blijven Folle Blanche gebruiken vanwege zijn delicate, geparfumeerde karakter.

De zes cru's van cognac.

De Franse geoloog Henri Coquand besteedde tien jaar in het midden van de 19e eeuw aan de eerste wetenschappelijke studie van een wijnregio. De verschillende bodemsoorten en groeiomstandigheden die hij identificeerde hielpen bij het definiëren van de zes cru's van Cognac die vandaag de dag worden erkend:

Grande Champagne

De eerste cru van Cognac produceert eau-de-vie die zeer gewaardeerd wordt door blenders voor zijn elegantie en potentieel om lang te rijpen. De iconische Hennessy XO dankt zijn kenmerkende rijkdom aan een kern van goed gerijpte Grande-Champagne Cognac.

Petite Champagne

Eau-de-vie uit Petite Champagne wordt over het algemeen erkend als van vergelijkbare kwaliteit als die uit Grande Champagne. Cognac die een blend is van deze twee premier cru’s – met niet minder dan 50% uit Grande Champagne wordt ‘Fine Champagne’ genoemd.

Borderies

Eau-de-vie uit deze kleinste subregio wordt verondersteld snel te rijpen en bezit een unieke nootachtige kwaliteit die nergens anders wordt gevonden. Martell Cognac haalt veel van zijn karakter uit de Borderies, die de ruggengraat vormt van veel van zijn blends, waaronder de klassieke Martell Cordon Bleu.

Fins Bois

Hoewel de bodem minder geschikt wordt geacht voor het produceren van de bloemige, fruitige eau-de-vie die de meeste blenders prefereren, zijn er veel voorbeelden van de Fin Bois die fantastische brandewijnen creëren. Château de Beaulon bij de monding van de Gironde staat met name bekend om zijn complexe en lang gerijpte Cognac.

Bon Bois

Het grootste productiegebied waar de groeiomstandigheden sterk variëren, hoewel de regio kleine zakken van cruciale krijtbodem heeft. Hoewel slechts een kleine hoeveelheid eau-de-vie uit specifieke delen van de Bon Bois naar grote huizen gaat, zijn er kleine producenten die laten zien wat deze vaak over het hoofd geziene regio kan.

Bois Ordinaires

De noordwestelijke hoek van de Cognac-regio valt onder de spaarzaam beplante Bois Ordinaires. Hoewel het merendeel van de productie daar traditioneel wordt gebruikt voor het maken van likeur of de lokale aperitief Pineau de Charentes. Sommige bedrijven vermarkten Cognac die de frisse, kustinvloeden van de regio toont.

De leeftijdscategorieën van cognac

Het distilleren van Cognac begint doorgaans in november en gaat door tot de volgende lente. Verse eau-de-vie wordt in Franse eikenhouten vaten gedaan en vanaf 31 maart wordt het geacht te beginnen met het rijpingsproces.

VS

Na twee jaar rijping mag eau-de-vie wettelijk als Cognac worden geclassificeerd. Deze aanduiding wordt toegepast op het jongste component in een blend, waardoor VS Cognac ook oudere eau-de-vie kan bevatten. Over het algemeen hebben jongere brandewijnen een fris, fruitig profiel. Probeer Martell VS of Hennessy VS.

VSOP

Cognac waarin de jongste eau-de-vie vier jaar oud is, wordt geclassificeerd als VSOP. Deze benaming zou verwijzen naar een bestelling door de toekomstige koning George IV bij Hennessy, waarin hij om een 'very superior old pale' Cognac vroeg. Voor veel huizen is de VSOP hun vlaggenschipblend. Probeer Rémy Martin VSOP.

Napoléon

Hoewel de term al vele jaren in gebruik is, werd de Napoléon-classificatie officieel ingevoerd in 2018 voor Cognac die ten minste zes jaar heeft gerijpt. Verwacht een mooie balans van fruitige en meer volwassen, aardse smaken. Probeer Chateau Montifaud Napoléon.

XO

Sinds 2018 wordt de benaming XO gebruikt voor Cognac die ten minste tien jaar heeft gerijpt – hoewel veel XO's eau-de-vie bevatten die aanzienlijk ouder is. XO is het topsegment voor veel Cognachuizen en bevat vaak volwassen tonen van koffiebonen, leer en gedroogd fruit, algemeen bekend als 'rancio'. Probeer Hennessy XO.

Vintage

Cognac die alleen eau-de-vie van één oogst bevat. Het Bureau National Interprofessionnel du Cognac legt strikte regels op voor vintage Cognac, dus slechts weinig huizen produceren deze stijl. Ze zijn uitstekende geschenken en een prachtige manier om een jubileum te markeren.

Prestige

Het absolute hoogtepunt van Cognac. Prestige blends worden speciaal door de keldermeester gecreëerd om de beste eau-de-vie in hun kelders tentoon te stellen. De meest gewilde voorbeelden kunnen Cognac bevatten die meer dan 100 jaar oud is. Probeer Rémy Martin Louis XIII Cognac.

Special Cuvée

Deze leeftijdscategorieën tonen de diversiteit en complexiteit van Cognac, waardoor liefhebbers kunnen genieten van zowel jongere als zeer oude distillaten, elk met hun unieke karakter en verfijning. Tegenwoordig zie je steeds meer cognac huizen innoveren. Zo worden cognacs op andere vaten gerijpt dan wettelijk is voorgeschreven, bijvoorbeeld ex-sauternes of kastanje hout. Dit zorgt ervoor dat de categorie divers blijft en er nog meer smaken en soorten cognac te ontdekken vallen. Huizen als Cognac Ferrand kiezen bijvoorbeeld voor deze onorthodoxe handelswijze.

Populaire cognac

{{ message }}