Ontdek
Cognac
Niet iedereen houdt er even veel van, maar een goede cognac is voor menig mens wel te waarderen op z’n tijd. Maar, wat is er nu eigenlijk bekend over deze geweldige drank? Hoe wordt het gemaakt, waar komt het vandaan en welke varianten zijn er te onderscheiden? het antwoord op deze vragen vind je hier. Benieuwd geworden? Lees snel verder!

Hoe wordt Cognac geproduceerd?
Het productieproces begint met witte wijn, meestal van de Ugni-Blanc druif, met een alcoholpercentage van rond de 10%. Deze wijnen zijn zurig en fruitig en de druiven zijn vaak in de winter geoogst. Deze wijn wordt eerst eenmaal gedestilleerd.
Wat er overblijft blijft noemen we het ‘broullis’. De broullis heeft een sterkte van ongeveer 30%. Daarna volgt er een tweede distillatie, met een fermentatie periode. Hierbij wordt de ‘broullis’ in 3 delen opgesplitst om hem zo te kunnen mengen en apart te kunnen distilleren.
Het uiteindelijke resultaat is de ‘eaux-de-vie’ van ongeveer 70%. Letterlijk vertaald is dit ‘water van het leven’. Deze eaux-de-vie wordt dan in eikenhouten vaten gedaan en gerijpt.
Afhankelijk van het gewenste eindproduct wordt het verplaatst naar andere vaten die weer andere aroma’s afgeven. Ook kunnen deze verschillende soorten eaux-de-vie worden gemixt zodat de aparte aroma’s elkaar complementeren. Het eindproduct heet tenslotte cognac.
WAT IS COGNAC EN WAAR KOMT HET VANDAAN?
Cognac is een brandewijn (Brandy), met een minimaal alcoholpercentage van 40%. De drank dankt haar naam aan het gelijknamige dorp in Frankrijk. Cognac wordt gedistilleerd uit druiven en dient minimaal twee jaar te hebben gerijpt. Deze beroemde drank vindt haar oorsprong in de Charente regio, waar Hollandse schepen in de 17e eeuw aanmeerden. De Hollanders wilde de smaakvolle wijn uit Frankrijk meebrengen, maar door de lange reis was deze bij aankomst vaak niet meer drinkbaar. Zodoende distilleerden zij de wijn, om haar zo langer houdbaar te maken. Franse cognac was geboren!